viernes, 26 de junio de 2009

EXPOSICIÓN RETRATS DE LA CANÇÓ-BANYOLES 06 09

La cançó catalana, eix central de l'(A)phònica de Banyoles



dimarts, 23 juny 2009
Ovidi Montllor, Quico Pi de la Serra, Raimon, Maria del Mar Bonet, Maria Laffitte, Gerard Jacquet, Lídia Pujol o Joan Amèric són alguns dels grans noms que han marcat la història de la cançó dels Països Catalans. Enguany, Banyoles es convertirà per sisè any consecutiu en la capital de la veu per acollir i homenatjar tots aquests artistes -entre molts altres- en el que serà el Festival (A)phònica. Del 24 al 28 de juny, l'(A)phònica agruparà veus com la mallorquina Maria del Mar Bonet, el solsoní Roger Mas o el bisbalenc Jaume Pla, veu de Mazoni.
Per recordar d'altres grans veus de la cançó catalana, tals com Ovidi Montllor o Quico Pi de la Serra, l'(A)phònica ha preparat "Retrats de la Cançó", un repàs als grans noms que van formar part del moviment de la cançó als Països Catalans. D'aquesta manera, coincidint amb la celebració del 50è aniversari del naixement de la Nova Cançó, l'(A)phònica farà aquest recorregut a través de les instantànies del fotògraf Juan Miguel Morales (Almeria, 1967).
Morals proposa seguir fixant en el temps els nostres artistes universals a través de les seves fotografies. L'exposició es presenta així: «Veus de fa 50 anys però també d'ara, que han enriquit la cultura del nostre país, han renovat la tradició i han reivindicat els grans poetes i pensadors amb les seves creacions». En total, des d'quest dimecres el sisè Festival de la Veu de Banyoles acollirà fins a 19 artistes i deu activitats paral·leles.
El músic empordanès Jaume Pla, Mazoni, comptarà amb la presència de tres veus femenines, denominades Les Mazoni, en la seva actuació el 24 de juny als jardins de la Muralla de Banyoles, on estrenarà dues noves cançons, segons ha informat la seva discogràfica, BankRobber. Els dos temes inèdits compostos especialment per a aquest espectacle són «Arrels» i «Natura morta».
Maria del Mar Bonet, que és una altra de les artistes destacades d'aquest festival, actuarà el dijous al Club Natació Banyoles en el que serà un dels pocs concerts de pagament del festival. El divendres, per altra banda, serà el torn del solsoní Roger Mas, que interpretarà el seu repertori al paratge de la Muralla de Banyoles.
D'altres noms que passaran per Banyoles al llarg d'aquesta setmana són Anímic, La Mal Coiffé, Catataula, U_mä, Les Síxters, Wimoweh, Carles Dénia, entre molts altres fins a un total de 19 actuacions. L'actriu Montserrat Carulla també viatjarà fins al Pla de l'Estany per fer un recital literari titulat «Itinerari poètic» al Teatre Municipal de Banyoles.
L'(A)phònica, a més, acollirà els concerts preliminars del Sona9 i la 9a Trobada de cantaires del Pla de l'Estany, a més d'altres activitats paral·leles com l'(a)rtista al plat, actuacions del cor de teatre, el taller «Els colors de la veu», presentacióons audiovisuals i acitvitats de carrer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario